Πέμπτη, 4 Απριλίου 2013

Αρχιμανδρίτης Αθανάσιος Φακίνος : Μία οσιακή μορφή των ημερών μας!


      Με αφορμή το τεσσερακονθήμερο μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του προσφάτως κεκοιμημένου αρχιμανδρίτη π. Αθανασίου Φακίνου που θα τελεστεί το Σάββατο 6 Απριλίου στην Ιερά Μονή Θεοτοκιού στον περίβολο της οποίας και ετάφη αναδημοσιεύουμε από  το ιστολόγιο Τα Nea Tis Mikrospilias 24 απόσπασμα από αφιέρωμα για το μακαριστό γέροντα.
...

     Στις 28 Φεβρουαρίου 2013 η τοπική εκκλησία της πόλης μας απώλεσε ένα κληρικό-διαμάντι, έναν ζωντανό άγιο της εποχής μας ενώ απέκτησε ταυτόχρονα έναν μεσίτη προς το Θεό. Πρόκειται για τον γέροντα Αθανάσιο Φακίνο μία οσιακή μορφή των ημερών μας. 

     Πτυχιούχος της Μέσης Εμπορικής Σχολής Αθηνών και του Ανωτέρου Εκκλησιαστικού Φροντιστηρίου Πατρών, εχειροτονήθη Διάκονος την 26ην Οκτωβρίου 1965, Πρεσβύτερος δε την 5ην Δεκεμβρίου 1965 υπο του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Άρτης Ιγνατίου Γ΄, του οποίου υπήρξε άμεσος συνεργάτης επί σειρά ετών, διακονώντας την τοπική μας Εκκλησία τόσο στον πνευματικό τομέα, όσο και στο Διοικητικό μιας και διετέλεσε  Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Μητροπόλεως Άρτης.


     Σπουδαία υπήρξε η προσφορά του και στο λειτουργικό τομέα. Ο ίδιος υπήρξε άριστος λειτουργός του Κυρίου με επίκεντρο τον  Άγιο Φίλιππο, το ωραίο εκκλησάκι που ο ίδιος έκτισε και φρόντιζε στον ιδιόκτητο χώρο του στην Γραμμενίτσα Άρτας. Μάλιστα, πριν από μερικά χρόνια, έκτισε δίπλα, μικρό παρεκκλήσιο προς τιμή του Αγίου Λουκά του Ιατρού, Αρχιεπισκόπου Συμφερουπόλεως και Κριμαίας.


  Σημαντική η διακονία του στον τομέα της φιλανθρωπίας, όντας διαχειριστής του Γενικού Φιλοπτώχου Ταμείου της Ιεράς Μητροπόλεως Άρτης, καθώς χιλιάδες άνθρωποι κατατρεγμένοι έφταναν στα γραφεία της Μητροπόλεως καθημερινά για να λάβουν την βοήθειά του, υλική και πνευματική. Ο ίδιος τους αντιμετώπιζε με ηρεμία, υπομονή και αγάπη και κανείς δεν έφευγε από τη Μητρόπολη χωρίς να λάβει κάτι από τα ευλογημένα χέρια του. Οι νουθεσίες του και οι συμβουλές του ήταν βάλσαμο στις καρδιές των  πνευματικών του τέκνων και όχι μόνο.

     Τα τελευταία χρόνια ο π.Αθανάσιος υπέμενε με υπομονή την σωματική του ασθένεια στο ζεστό δωματιάκι του Γηροκομείου δίπλα στην Παναγία την Φανερωμένη που τόσο αγαπούσε και που για πολλά χρόνια διακόνησε το Άγιο θυσιαστήριό της, κοντά στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Άρτης Ιγνάτιο Δ΄ του οποίου υπήρξε στενός συνεργάτης και συνοδοιπόρος από τα πρώτα χρόνια της Αρχιερατικής του πορείας.

   Η εξόδιος ακολουθία του πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 01 Μαρτίου στο μοναστήρι της Φανερωμένης ενώ η ταφή του έγινε στην Ι.Μ. Θεοτοκίου στην οποία για ένα διάστημα διετέλεσε ηγούμενος.

    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...