Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2014

Ένας αληθινός εργάτης του αναλογίου ...


   Ο Κωνσταντίνος Χριστοβασίλης γεννήθηκε στα Άγναντα Άρτας στις 23 Μαρτίου 1932 και στην πόλη της Άρτας εγκαταστάθηκε οικογενειακώς το έτος 1950. Η κύρια επαγγελματική του ασχολία ήταν Ηλεκτρολόγος Εγκαταστάσεων.

   Τα πρώτα του βήματα στη ψαλτική τα έκανε σε ηλικία 20 ετών στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος (Ενορία Παντοκράτορος) δίπλα στον Λαμπαδάριο - Κώστα Παππά - που ήταν και συγγενής του. Μετά την στρατιωτική του θητεία διετέλεσε αριστερός ψάλτης στον Ιερό Ναό Παναγίας Φανερωμένης Άρτας, συνεργαζόμενος με τον Τσίτσικα Χρήστο στο δεξιό αναλόγιο. Στις δεκαετίες που ακολουθήσανε διετέλεσε Ιεροψάλτης στους ακόλουθους Ιερούς Ναούς:
          •               Κρέμαστα Νομού Αιτωλοακαρνανίας (αφού ταυτοχρόνως εργαζόταν ως ηλεκτρολόγος στο Υ/Δ φράγμα για δύο χρόνια) 
            •               Ιερός Ναός Παναγίας Φανερωμένη Άρτας 
            •               Άγιο Δημήτριο στους Πλησιούς Άρτας
            •               Ιερό Ναό στις Κεραμάτες Άρτας
            •               Συκούλα Άρτας
        •           Ιερός Ναός Αγίας Παρασκευής (Γλυκόριζο Άρτας)
               και τέλος μέχρι το θάνατό του στις 31 Αυγούστου 2012 στον Ιερό Ναό Παναγίας Φανερωμένης Άρτας.
   

   Χαρακτηριστικό της υπέρμετρης αγάπης του για την ψαλτική τέχνη είναι ότι παρότι είχε αφόρητους πόνους το Πάσχα του 2012 έψαλλε σε όλες τις ακολουθίες της Μεγάλης Eβδομάδας και κατόπιν μεταφέρθηκε στην Αθήνα στο Νοσοκομείο ΝΙΜΙΤΣ όπου διεγνώσθη η ασθένειά του και σε τρεις μήνες απεβίωσε στην πόλη της Άρτας σε ηλικία 80 ετών αφήνοντας την σύζυγό του Αρτεμησία, τα 3 του παιδιά Γιώργο, Κατερίνα και Αλέκα και τα 8 εγγόνια του.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...