Νέα- Ανακοινώσεις
. Μ. Νικοπόλεως & Πρεβέζης

Σχολ Βυζαντινς Μουσικς

ναρξη Μαθημάτων
Σχολς Βυζαντινς Μουσικς
ερς Μητροπόλεως Νικοπόλεως & Πρεβέζης
-----
Μι Χιλιετία κα πλέον μουσικς λατρευτικς ρθόδοξος πολιτισμός.
Μι Χιλιετία λοκληρωμένο μουσικ σύστημα: λεγόμενη Βυζαντιν Μουσική.
γραπτς ατς κα ντεχνος λληνικς μουσικς πολιτισμς εναι μακροβιώτερος νάμεσα στος γνωστος μουσικος πολιτισμος τς οκουμένης.
Εναι πρωτίστως λατρευτικ λλ συγχρόνως κα δημώδης μουσικ τν Ρωμην, τ δημοτικά μας τραγούδια.
Εναι μουσικ πο ντυσε μ τν μορφιά της τόσο τν προσευχή μας, σο κα τ συναίσθημα το λαο μας.
πίσης, μουσικ ατή, ς Ψαλτικ Τέχνη τς λατρείας κα ς μόχυμο βλάστημα το λληνικο λόγου, πως πέρασε κα ναπτύχθηκε στ σημειογραφία της, εναι τ φυλακτήριο κα τ διαχρονικ σχολεο πο περιφρουρε κα διαφυλάσσει κα παραδίδει τν λληνικ γλσσα λώβητη κα καθαρή.
Μι τέτοιας στορικς, πνευματικς, γλωσσικς κα καλλιτεχνικς διαστάσεως μουσική, ποκύημα το βυζαντινο πνεύματος κα πολιτισμο, καλεται ν πηρετήσει κα φέτος μ νέα πνο κα κάματο μεράκι Σχολ Βυζαντινς Μουσικς τς ερς Μητροπόλεως Νικοπόλεως & Πρεβέζης.
Καλομε λους σοι θέλουν ν λάβουν τν σκυτάλη τς θνικς, μ Οκουμενικ χαρακτρα, μουσικς παραδόσεώς μας, ν γγραφον στν Σχολή.
Σχολ εναι ναγνωρισμένη π τ πουργεο Πολιτισμο κα παρέχει Πτυχίο κα Δίπλωμα Μουσικοδιδασκάλου στος ποφοίτους της μ φοίτηση πενταετ κα πταετ ντίστοιχα.
Γίνετε κα σες μέτοχοι νς τόσο πολύτιμου θνικο, πολιτιστικο κα θρησκευτικο γαθο. Κα διακονστε μ τ φωνητικό σας τάλαντο, τν ρωμαίϊκη παράδοση μ τέχνη ντάξια τν προγόνων μας.
φετιν χρονι θ ξεκινήσει μ τν τέλεση το γιασμο π τν σεπτ ποιμενάρχη μας Σεβασμιώτατο κ. Χρυσόστομο τν Δευτέρα, 21 κτωβρίου, στς 7 μ.μ. στ Πνευματικ Κέντρο τς ερς Μητροπόλεώς μας στν Πρέβεζα. Θ κολουθήσουν ο γγραφς τν μαθητν, παλαιν κα νέων, κα κατάταξή τους στς ντίστοιχες τάξεις.
Καλ Χρονιά!

Διευθυντς τς Σχολς
ρχιμ. Χαρίτων Μιχαήλ

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Γραμματεία τς Σχολς:
π. Συμεν Ντούσκας· τηλ.: 6981831631

--------------------------------------------------------------------------------------


 Έναρξη νέας χρονιάς στο Σχολείον Ψαλτικής-Δελτίο Τύπου 


_________________________________________________________________________________

Προκήρυξη 2ου Διεθνούς Διαγωνισμού Μελοποιϊας


Το Σχολείον Ψαλτικής σας προσκαλεί να συμμετάσχετε στον 2ο Διεθνή Διαγωνισμό Μελοποιίας με θέμα τη μελοποίηση μίας αργής δοξολογίας (μαζί με το ασματικό) σε ήχο πρώτο ή πλάγιο του πρώτου. 

ΠΡΩΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ : 700 €
ΔΕΥΤΕΡΟ ΒΡΑΒΕΙΟ : 300 €
ΤΡΙΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ : 100 € 

Οι συμμετέχοντες καλούνται να μελοποιήσουν ΜΙΑ ΜΟΝΟΝ ΣΥΝΘΕΣΗ και να την αποστείλουν στο «Σχολείον Ψαλτικής» στο διάστημα από 18 έως και 29 Μαρτίου 2013. Κατόπιν ευγενικής χορηγίας φίλου της Σχολής και θιασώτη της Βυζαντινής Μουσικής, ανακοινώνουμε ότι, αυτήν τη φορά, η συμμετοχή στο διαγωνισμό είναι ΔΩΡΕΑΝ

Το αποτέλεσμα θα κριθεί από την ισότιμη ψήφο των  μελών της κριτικής επιτροπής την οποία θα αποτελούν οι εξής διακεκριμένοι πρωτοψάλτες:
1. Σπυρίδων ιερομόναχος, Γέρων Ιεράς Αδελφότητος Γερασιμαίων, Αγίου Όρους.
2. Δημοσθένης Παϊκόπουλος, τ. Άρχων Δομέστιχος τ. Μ. τ. Χ. Ε.
3. Δημήτριος Ιωαννίδης, Άρχων Πρωτοψάλτης της Α. Α. Κων/πόλεως.
4. Γεώργιος Χατζηχρόνογλου, Άρχων Πρωτοψάλτης της Α. Α. Κων/πόλεως.
5. Δημήτριος Βαζάς, Πρωτοψάλτης.
6. Ιωάννης Αρβανίτης, Διδάκτωρ Μουσικολογίας.

Η μελοποίηση θα πρέπει να χαρακτηρίζεται από τα εξής:
1. Εκκλησιαστικό ύφος, με την έννοια ότι προορίζεται για λειτουργική χρήση.
2. Σωστή μουσική δομή.
3. Πρωτοτυπία και έμπνευση (όχι απλή συρραφή άλλων δοξολογιών).
4. Να είναι ανέκδοτη, να μην έχει ήδη τυπωθεί σε βιβλίο ούτε να έχει δημοσιευθεί στο διαδίκτυο (πρέπει να γραφτεί τώρα, ειδικά για το διαγωνισμό).
5. Η ορθογραφία θα ληφθεί υπόψη μόνο σε περίπτωση που αντίκειται σε θεμελιώδεις ορθογραφικούς κανόνες (όχι λεπτομέρειες).

 Βασική επιδίωξη του Διαγωνισμού είναι να συμβάλει στην εξέλιξη της μουσικής δημιουργίας – μελοποιίας δίνοντας, παράλληλα, την ευκαιρία σε νέους αλλά και παλαιότερους μελοποιούς να αναδείξουν την τέχνη και το ταλέντο τους, χάριν της βυζαντινής εκκλησιαστικής μας μουσικής.

 Τιμητικά, οι τρεις πρώτοι νικητές θα κερδίσουν το χρηματικό έπαθλο των επτακοσίων (700), τριακοσίων (300) και εκατό (100) ευρώ, αντίστοιχα,  ενώ οι δέκα καλύτερες συνθέσεις θα αναρτηθούν και στην επίσημη ιστοσελίδα του Σχολείου Ψαλτικής (www.sholeionpsaltikis.gr). Για τις δέκα πρώτες συνθέσεις, μαζί με το μουσικό κείμενο θα αναρτηθούν, αναλυτικά, και οι βαθμοί κάθε μέλους της κριτικής επιτροπής.
 Μετά το πέρας του Διαγωνισμού, όλοι οι συμμετέχοντες θα λάβουν βεβαίωση συμμετοχής, υπογεγραμμένη από τους διοργανωτές και τα μέλη της κριτικής επιτροπής. Στη βεβαίωση, θα αναγράφονται ξεχωριστά οι βαθμοί και των έξι μελών της κριτικής επιτροπής.
 Τα αποτελέσματα θα γίνουν γνωστά στην επίσημη εκδήλωση λήξεως των μαθημάτων του Σχολείου Ψαλτικής (Ιούνιος 2013), οπότε θα γίνει και η απονομή των βραβείων. Ακολούθως, θα ανακοινωθούν και στην επίσημη ιστοσελίδα του Σχολείου Ψαλτικής. Ταχυδρομική αποστολή των βραβείων θα γίνει μόνο σε περίπτωση μόνιμου κάτοικου εξωτερικού.
 Το «Σχολείον Ψαλτικής» διατηρεί  τα πνευματικά δικαιώματα των μουσικών συνθέσεων και έχει το δικαίωμα να τις χρησιμοποιήσει όταν και όπως θέλει.

 ΟΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
 1. Οι μουσικές συνθέσεις, στις οποίες δεν θα φαίνεται το όνομα του μελοποιού,  θα βαθμολογηθούν από τα μέλη της κριτικής επιτροπής. Ο μέσος όρος των βαθμολογιών, θα κρίνει τον τελικό νικητή. Ουδεμία συμμετοχή και ευθύνη φέρει το «Σχολείον Ψαλτικής» για τα αποτελέσματα. Για το λόγο αυτό, έχουν δικαίωμα συμμετοχής και όλοι οι άμεσα σχετιζόμενοι με το «Σχολείον Ψαλτικής», δηλαδή, οι διδάσκοντες και οι διδασκόμενοι καθώς και τα μέλη του βυζαντινού χορού «Εν Ψαλτηρίω».
2. Δικαίωμα συμμετοχής ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ οι διευθύνοντες το «Σχολείον Ψαλτικής».
3. Δικαίωμα συμμετοχής ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ τα μέλη της κριτικής επιτροπής.
4. Κάθε μελοποιός πρέπει να αποστείλει την πρωτότυπη σύνθεσή του σε κόλλα Α4, χωρίς γραμμές, χειρόγραφα, με μπλε στυλό και ευανάγνωστη γραφή καθώς και άλλα έξι (6) αντίγραφά της. Δεκτές θα γίνονται, επίσης, συνθέσεις καταγεγραμμένες με κάποιο ηλεκτρονικό πρόγραμμα βυζαντινής σημειογραφίας.
5. Το μουσικό κείμενο που θα σταλεί, πρέπει να είναι καταγεγραμμένο σύμφωνα με το σύστημα των τριών διδασκάλων και της Πατριαρχικής Μουσικής Επιτροπής του 1881, χωρίς προσθήκες παλαιότερων ή νεότερων μουσικών χαρακτήρων.
6. Η παρασήμανση των ισοκρατημάτων είναι προαιρετική και δεν επηρεάζει το αποτέλεσμα.
7. Ηχητικά δείγματα δεν γίνονται δεκτά.
8. Μαζί με τη σύνθεση, ο μελοποιός πρέπει να αποστείλει συμπληρωμένη την ακόλουθη αίτηση συμμετοχής (πατήστε εδώ). Χωρίς την αίτηση συμμετοχής η σύνθεση δεν θα γίνεται δεκτή.
9. Πουθενά αλλού, εκτός από την αίτηση, δεν επιτρέπεται να αναγράφεται το όνομα του μελοποιού.
10. Η αίτηση συμμετοχής καθώς και οι συνθέσεις θα πρέπει να αποσταλούν ταχυδρομικά στο διάστημα από 18 έως και 29 Μαρτίου 2013, στην παρακάτω διεύθυνση: 
ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ – ΣΧΟΛΕΙΟΝ ΨΑΛΤΙΚΗΣ
Δημ. Γούναρη 89
15125, Μαρούσι
Αττική
 11. Μία εβδομάδα μετά τη λήξη της προθεσμίας αποστολής των συνθέσεων, το «Σχολείον Ψαλτικής» θα ενημερώσει ηλεκτρονικά τους συμμετέχοντες για την εγκυρότητα της σύνθεσής τους. Εάν κάποιος δεν ειδοποιηθεί, παρακαλείται να ενημερώσει το «Σχολείον Ψαλτικής», σε περίπτωση που έχει γίνει κάποιο λάθος.
12. Δεν γίνονται δεκτές συμμετοχές που θα αποσταλούν ηλεκτρονικά. Μόνο με το ταχυδρομείο. 

Καλή επιτυχία !!!


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Σας ενημερώνουμε ότι ο Συνδεσμός μας έχει πλέον παρουσία και στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook με το όνομα Σύνδεσμος Ιεροψαλτών Άρτας .

  

_________________________________________________________________________________


_________________________________________________________________________________
Συναυλία με Ύμνους των Χριστουγέννων βυζαντινών και μεταβυζαντινών μελοποιών

Πρόσκληση

Ἡ Ἱερὰ Μητρόπολις Νικοπόλεως & Πρεβέζης
μὲ χαρὰ σᾶς προσκαλεῖ στὴν Συναυλία Βυζαντινῆς Μουσικῆς μὲ προεόρτιους Ὕμνους τῶν Χριστουγέννων,
συνθέσεις Μεταβυζαντινῶν καὶ Νεωτέρων μελοποιῶν. Ἑρμηνεύει ὁ Χορὸς Ψαλτῶν τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως.
Ἡ Συναυλία θὰ λάβει χώρα τὴν Κυριακὴ 23 Δεκεμβρίου 2012, ὥρα 7:15 μ.μ. στὸν Ἱερὸ Ναὸ ἁγίου Κωνσταντίνου Πρεβέζης.
Θὰ εἶναι τιμητικὴ ἡ παρουσία σας!
Ἐκ τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως
_________________________________________________________________________________
Μας Ενημέρωσαν οι διοργανωτές της Εκδήλωσης , ενημερώνουμε με την σειρά μας όλους τους φιλόμουσους.
Η Χριστουγεννιάτικη Εκδήλωση του Ωδείου Άρτας θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2012 και Ώρα 20:00 στην Αίθουσα του Μ/Φ Συλλόγου Σκουφάς. 
______________________________________________________________________________
Στο Πνευματικό Κέντρο της Ενορίας Αγίου Δημητρίου Πέτα Άρτας (Κυράτσα) θα πραγματοποιηθεί ομιλία - συζήτηση το Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2012 και Ώρα 18:00 μ.μ. 
Ομιλητής θα είναι ο Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης π.Νικηφόρος, από την Ιερά Μονή Φανερωμένης στην Λευκάδα.


_______________________________________________________________________
Αγαπητοί φίλοι,  μας ενημέρωσαν οι διοργανωτές της Εκδήλωσης,ενημερώνουμε με την σειρά μας όλους τους φιλόμουσους .
Η ενορία του αγ. Βησσαρίωνος Φιλιππιάδος διοργανώνει εκδήλωση με θέμα τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της πόλης από τον Οθωμανικό ζυγό.
Η εκδήλωση θα λάβει χώρα στο Δημαρχείο της Φιλιππιάδος το Σάββατο 8 Δεκεμβρίου στις 7:15 μ.μ.
Στα πλαίσια της εκδήλωσης η Παιδική Χορωδία της Ενορίας θα αποδώσει ηπειρώτικα τραγούδια, στη συνέχεια θα παρουσιαστεί οπτικοακουστικό υλικό με θέμα τα ελευθέρια της Φιλιππιάδος, ενώ η βραδιά θα κλείσει με ομιλία σχετική με την ιστορική πλευρά της ελευθερίας αλλά και με το βαθύτερο νόημα του ιδεώδους της ελευθερίας, ένα ιδεώδες που απειλείται ακόμη κι όταν απουσιάζει η εξωτερική δουλεία.

_________________________________________________________________

Στον Ιερό Ναό Αγίας Θεοδώρας Άρτας τελείται κάθε Τετάρτη Ιερά Παράκληση στις 5:00 μ.μ.
_________________________________________________________________

Ε' Διεθνές Συνέδριο Μουσικολογικό και Ψαλτικό - Αναγγελία Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...