Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2013

Οι Τρεις Ιεράρχες






Του Γεωργίου Φάκου
Εκπαιδευτικού -
Γραμματέα του Συνδέσμου Ιεροψαλτών Άρτας 


Στις 30 Ιανουαρίου η εκκλησία μας εορτάζει τη μνήμη των τριών ιεραρχών, των τριών μεγάλων διδασκάλων, των τριών μεγάλων παιδαγωγών.  Την εορτή τους εθέσπισε ο Αλέξιος Κομνηνός το 1100 και αρκετά αργότερα το 1826 ο Φρειδερίκος Γκίλφορντ και ο Κωνσταντίνος Τυπάλδος καθιέρωσαν την ημέρα της εορτής των Τριών Ιεραρχών ως ημέρα αφιερωμένη στην Επτανησιακή Παιδεία. 16 έτη αργότερα, το 1842, το Πανεπιστήμιο Αθηνών καθιέρωσε την εορτή αυτή ως ημέρα των γραμμάτων για όλη την ελεύθερη Ελλάδα και έτσι οι Τρείς Ιεράρχες είναι και επισήμως οι προστάτες των γραμμάτων, των μαθητών και των εκπαιδευτικών.
Αναδείχθηκαν πατέρες της εκκλησίας και άγιοι. Το πιο αναμφίβολα κοινό συστατικό της αγιότητος και των τριών είναι ότι ήταν ασυμβίβαστοι με την κακία, την αμαρτία και καθετί που συνιστούσε οτιδήποτε διαφορετικό από τα δόγματα της χριστιανικής θρησκείας και παρέπεμπε σε αιρέσεις και παρερμηνείες, τα οποία ανθούσαν την εποχή εκείνη.  Η σοφία και η δράση τους δίκαια τους κατέταξε στο αγιολόγιο της ορθόδοξης χριστιανικής πίστης δίνοντάς τους μάλιστα περίοπτη θέση, ώστε να ονομαστούν μέγιστοι φωστήρες. Η ακλόνητη πίστη τους στον τριαδικό θεό και η τεράστια μόρφωσή τους στις καλύτερες ρητορικές και φιλοσοφικές σχολές, ήταν τα εφόδιά τους, ώστε να καταστούν πλήρεις φιλελεύθερου πνεύματος, απαράμιλλης φιλανθρωπικής δράσης και βαθύτατης γνώσης της Αγίας Γραφής, της Εκκλησιαστικής Παιδείας και της Αρχαίας Ελληνικής φιλοσοφίας.  
Έζησαν σε μια εποχή πολυτάραχη, γεμάτη διενέξεις και αμφισβητήσεις. Η χριστιανική θρησκεία μόλις είχε καταφέρει να απαλύνει τον πόνο της από τους διωγμούς, ενώ παλινδρομούσε ανάμεσα σε αιρέσεις. Οι  Τρεις Ιεράρχες, γεμάτοι δύναμη, σύνεση και αγάπη έρχονται να δώσουν νέα αίγλη και λάμψη στην Ιερή θρησκευτική παράδοση. Ξεχώρισαν  σε όλους τους τομείς της πνευματικής ζωής. Δημιούργησαν  αξεπέραστο συγγραφικό έργο, το οποίο ξεπέρασε τη φθορά του χρόνου και διαπαιδαγωγεί ως τις μέρες μας.
Η μνήμη των Τριών Ιεραρχών συμβολίζει την Αγία Τριάδα και τον ρόλο τους  στη διαμόρφωση του τριαδικού δόγματος και μας διδάσκει με σαφήνεια τα όρια του αρχαιοελληνικού σκέπτεσθαι.

Ήταν «εύγλωττοι κατά τον λόγον, ευγλωττότεροι κατά τον βίον, ευγλωττότατοι κατά τον θάνατον»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...