Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2013

Η Άρτα τίμησε τον Άγιο Μάξιμο τον Γραικό



 Με εκκλησιαστική μεγαλοπρέπεια πανηγύρισε η Ιερά Μητρόπολις Άρτης την Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2013, τη μνήμη του Οσίου Πατρός ημών Μαξίμου του Γραικού, στον υπό ανέγερση Ιερό Ναό της πόλης μας.
Πλήθος κόσμου και οι αρχές της πόλης μας προσήλθαν τόσο στον εσπερινό όσο και στην Θεία Λειτουργία προκειμένου να λάβουν την χάρη και ευλογία του μεγάλου τοπικού μας Αγίου, ο οποίος γεννήθηκε στην πόλη μας το έτος 1470.
Την παραμονή της εορτής τελέστηκε Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Επιδαύρου κ.κ. Καλλινίκου  ο οποίος κήρυξε και τον Θείον Λόγον. Ο Θεοφιλέστατος αναφέρθηκε στον πολυπράγμονα  βίο του εορταζομένου Αγίου Μαξίμου του Γραικού. Μίλησε για τα χαρίσματα και τις αρετές του,  τις οποίες απέκτησε από τη ζωή του στο Άγιο Όρος και στην Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου καθώς και απο την αποστολή του στη Ρωσία.
Την κυριώνυμο ημέρα της εορτής τελέστηκε Αρχιερατικό Συλλείτουργο προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ.κ. Χρυσοστόμου, με την συμμετοχή του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Επιδαύρου κ.κ. Καλλινίκου και του Σεβασμιωτάτου  ποιμενάρχου μας, Μητροπολίτου Άρτης κ. Ιγνατίου.
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νικοπόλεως και Πρεβέζης  στο κήρυγμα του αναφέρθηκε στον πολυτάραχο βίο του Αγίου Μαξίμου στη Ρωσία, στο πλούσιο συγγραφικό του έργο καθώς και στην υπομονή και την πίστη στο Θεό που έδειξε κατά τις σκληρές και άδικες δοκιμασίες  που πέρασε.
Ο Σεβασμιώτατος ποιμενάρχης μας ευχαρίστησε τους δύο αρχιερείς που αποδεχόμενοι την πρόσκληση του προσήλθαν να συνεορτάσουν την μνήμη του Αγίου Μαξίμου καθώς και τους δύο χορούς για το όμορφο και κατανυκτικό ψάλσιμό τους. 
Να αναφερθεί πως  στις ανωτέρω ακολουθίες το δεξιό αναλόγιο εκόσμησε  Χορός Ιεροψαλτών από την Ιερά Μητρόπολη Νικοπόλεως και Πρεβέζης, υπό τη διεύθυνση του Πρωτοψάλτου κ. Νεκταρίου Θάνου, ενώ το αριστερό αναλόγιο  χορός ιεροψαλτών υπό τη διεύθυνση του Πρωτοψάλτου κ. Γεωργίου Κόκκινου.

ΠΗΓΗ: www.imartis.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...