Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2013

4η Δεκεμβρίου: Ημέρα Εορτής των Ιεροψαλτών στην Άρτα



Αγαπητοί εν Χριστώ αδελφοί,

Την ερχόμενη Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου τιμάται από την Εκκλησία μας μαζί με τη Μεγαλομάρτυρα Αγία Βαρβάρα, ο Όσιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός.

Ο Άγιος Ιωάννης έζησε τον 8ο αιώνα μ.Χ., είναι ο σπουδαιότερος Υμνογράφος και Μελωδός της Εκκλησίας μας, ο συγγραφέας του Λειτουργικού Βιβλίου της Παρακλητικής ή Οκτωήχου.
 
Αποτελεί την πρώτη γραπτή πηγή της ψαλτικής μουσικής μας παραδόσεως, δηλαδή οι μουσικές του συνθέσεις έχουν διασωθεί γραπτά, μέσα από την ψαλμώδησή τους και τις διαδοχικές μεταγραφές τους ανά τους αιώνες, μέχρι σήμερα.
 
Τέλος το τυπικό που συνέγραψε και καθορίζει τη σειρά και τις λεπτομέρειες των ακολουθιών της λατρείας μας, αντικατέστησε τα προγενέστερα διαφορετικά τυπικά των κατά τόπους Εκκλησιών και έφερε την ενιαία τάξη στις εκκλησιαστικές ακολουθίες σε Ανατολή και Δύση.
 
Η μνήμη του Οσίου Ιωάννη του Δαμασκηνού καθιερώθηκε πανελληνίως ως Ημέρα Εορτής των Ιεροψαλτών.
 
Ο Σύνδεσμος Ιεροψαλτών Άρτας με τις ευλογίες του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ.κ. Ιγνατίου συμπανηγυρίζει τη μνήμη του και καλεί όλους τους πιστούς να συμπροσευχηθούμε και να συνεορτάσουμε στον Μέγα Πανηγυρικό Εσπερινό που θα τελεστεί την Τρίτη 3 Δεκεμβρίου στις 6 00 το απόγευμα στο Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Δημητρίου Άρτας.
 
Θα ψάλλουν στα δύο αναλόγια Βυζαντινές Χορωδίες αποτελούμενες από ιεροψάλτες- μέλη του Συνδέσμου μας και θα τελεστεί Αρτοκλασία υπέρ υγείας και σωτηρίας ΟΛΩΝ των Συναδέλφων ιεροψαλτών.
 
Θα είναι τιμή για μας η παρουσία σας.

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΙΕΡΟΨΑΛΤΩΝ
Ι. Μ. Άρτης και Νομού Άρτης
« Η   Α Γ Ι Α   Θ Ε Ο Δ Ω Ρ Α »

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...