Σάββατο, 6 Ιουλίου 2013

Εορτή Συνδέσμου Ιεροψαλτών Άρτης “Η Αγία Θεοδώρα”
“Αγαθόν το εξομολογείσθαι τω Κυρίω και ψάλλειν τω ονόματί σου ύψιστε”
 “Ευφράνθη γαρ το πνεύμα μου εν τω ψάλλειν”

Εορτή του Συνδέσμου Ιεροψαλτών Άρτης “Η Αγία Θεοδώρα”


   Το Σάββατο 6 Ιουλίου 2013 και ώρα 19:00 θα γίνει Μέγας Εσπερινός στον Ιερό Ναό της πολιούχου της πόλης μας Αγίας Θεοδώρας, με την συμμετοχή μελών του Συλλόγου μας.Λίγα λόγια για την εορτή


Τήν Κυριακή Β' Ματθαίου η πόλη της Άρτας εορτάζει την ανάμνηση της ανακομιδής των λειψάνων της Αγίας Θεοδώρας.

Επειδή πολλοί αμφισβητούσαν την ύπαρξη των λειψάνων της Αγίας και υποστήριζαν ότι κλάπηκαν από τους Φράγκους (όπως συνέβη με πολλά ιερά λείψανα), ο τότε Μητροπολίτης Άρτης Σεραφείμ ο Βυζάντιος έδωσε εντολή να ανοιχθεί ο τάφος της.

Έτσι στις 20 Μαρτίου του 1873, ημέρα Τρίτη και ώρα 1:30 πρωϊνή, αφού έψαλλαν την παράκληση της Αγίας ο ιερός κλήρος, ο ευσεβής λαός, οι επίτροποι του ναού, οι πρόκριτοι της Άρτας και οι πρόξενοι της Ρωσίας και της ελεύθερης Ελλάδας,με επικεφαλής τον Αρχιμανδρίτη Στέφανο Κλεόμβροτο (ο Μητροπολίτης Σεραφείμ απουσίαζε στην Κωνσταντινούπολη), άνοιξαν τον τάφο και με πολλή ευλάβεια συνέλεξαν τα ιερά και ευωδιάζοντα λείψανα της Οσίας. Αφού τα τοποθέτησαν σε ξύλινη λάρνακα,τα άφησαν για προσκύνημα στην ωραία πύλη του ναού και συνέχισαν ολονύκτια αγρυπνία προς τιμή της Αγίας και δοξολογία για τη μεγάλη δωρεά των λειψάνων της. Τα χαριτόβρυτα λείψανα της Αγίας αναδείχθησαν πηγή πολλών και μεγίστων θαυμάτων μέχρι σήμερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...