Σάββατο, 15 Ιουνίου 2013

Το παν είναι η ευλάβεια


 Το παν είναι η ευλάβεια. Χωρίς ευλάβεια η ψαλτική είναι ξεθυμασμένη∙ μοιάζει με όργανο ξεκουρντισμένο, που κάνει γκλιν-γκλιν. Ούτε έχει σημασία αν ψάλλη κανείς δυνατά ή σιγανά∙ σημασία έχει να ψάλλη με ευλάβεια. Τότε το σιγανό ψάλσιμο είναι ταπεινό, γλυκό∙δεν είναι κοιμισμένο. Και το δυνατό είναι έντονο και καρδιακό∙ δεν είναι άγριο.Ο πατήρ Μακάριος Μπουζίκας είχε βροντερή φωνή, αλλά έψελνε φυσικά, με ευλάβεια και με καημό∙ ένιωθες ότι ξεκοβόταν η δική του καρδιά, και ξεκολλούσε και η δική σου. «Σου κάνει τα τζιέρια* άνω-κάτω», έλεγε ένα γεροντάκι. Έμενε μόνος του στην Καψάλα, σε ένα Σταυρονικητιανό Κελλί. Πιο κάτω έμενε ένας Ρουμάνος που δεν ήταν ψάλτης, αλλά είχε ευλάβεια. Το βράδυ έβγαινε ο πατήρ Μακάριος στην απλωταριά του Κελλιού του και άρχιζε το «Ανοίξαντός σου την χείρα»** και συνέχιζε τον άλλο στίχο ο Ρουμάνος από κάτω! Ήταν μεγαλείο!
   Είναι μεγάλη υπόθεση ο ψάλτης να έχη ευλάβεια.Ξέρετε πόσο βοηθάει; Αλλοιώνεται ο ίδιος εσωτερικά, και επειδή αυτή η εσωτερική αλλοίωση εκδηλώνεται και εξωτερικά, αλλοιώνεται και ο άλλος που τον ακούει και βοηθιέται θετικά. Έτσι η προσευχή όλων είναι ευπρόσδεκτη στον Θεό.

* Τζιέρια: Σπλάχνα
** Ψαλμ. 103, 28. Οι στίχοι από το «Ανοίξαντός σου την χείρα» έως το τέλος του Ψαλμού ψάλλονται σε πανηγυρικές Αγρυπνίες και είναι γνωστοί ως Ανοιξαντάρια.

ΠΗΓΗ: ΓΕΡΟΝΤΟΣ ΠΑΪΣΙΟΥ ΑΓΙΟΡΕΙΤΟΥ ΛΟΓΟΙ ΣΤ' << ΠΕΡΙ ΠΡΟΣΕΥΧΗΣ>> σελ.221
            www.diakonima.gr

1 σχόλιο:

 1. Τσίτσικας Γεώργιος;18 Ιουνίου 2013 - 1:05 μ.μ.

  Ευλάβεια, ως ψάλτης, είναι, να σέβεσε το ράσο.
  Ευλάβεια, ως ψάλτης είναι να πάρεις ευχή το πρωϊ από τον λειτουργό ιερέα
  Ευλάβεια, ως ψάλτης είναι,πριν ανέβης στο αναλόγιο να κάνεις τον Σταυρό σου,για να σε βοηθήσει στο λειτούργημά σου.
  Ευλάβεια ,ως ψάλτης είναι, να είσαι Αρχοντας στο αναλόγιοσου, χωρίς θεατρινισμούς.
  Ευλάβεια, ως ψάλτης είναι,ψαλμωδία πρώτα για την ανάταση της δικής σου ψυχής ,έτσι ώστε, να μπορέσεις να βοηθήσεις στην ανάταση των ψυχών των πιστών.
  Ευλάβεια,ως ψάλτης είναι, να μην είσαι κατά κόσμον !!!!!!!!!!!!! Οσφιοκάμπτης
  Ευλάβεια .................................είναι............???????????????
  ψυχή μου!! ανάστα τι καθεύδεις??

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...